• Witamy na Suwałki Forum informacyjne - Forum Suwałki.info.

Sześciolatek w szkole.

Zaczęty przez Zestresowana mama, 06 Lut 2019, 10:41:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zestresowana mama

Witam. Chce zasięgnąć opinii rodziców, którzy zdecydowali się wysłać sześcioletnie dziecko do klasy pierwszej szkoły podstawowej. Czy jesteście Państwo zadowoleni z podjętej decyzji? Czy dziecko nie ma problemów z opanowaniem materiału szkolnego? Mam spory dylemat. Dziecko radzi sobie świetnie w przedszkolu. Jest w grupie 6-latków. Według nauczycieli bez obaw poradzi sobie w szkole. Jak oczywiście nie wiem jaką decyzję podjąć. Nadmienię, że dziecko jest samodzielne, zna literki, cyferki, czyta i pisze. Przerabia obecnie materiał "zerówki". Pomożecie? Proszę o opinie.

MAMA 2

Mam dwoje dzieci, jedno poszło do 1 klasy po ukończeniu 7 lat, drugie w wieku 6 lat.
Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji dziecka, wiem że mój starszy syn nie poradziłby sobie tak dobrze w szkole w wieku 6 lat jak młodszy. Wiem też, że młodszy syn byłby bardzo znudzony przedszkolem gdyby jeszcze 1 rok musiał tam chodzić. W pierwszej klasie (drugiej i trzeciej też :) nie było żadnych problemów z nauką, tak jak nie lubił chodzić do przedszkola, tak polubił szkołę (ale to oczywiście indywidualna sytuacja).
Ponadto klasa, w której się znalazł była niewielka, zaledwie 20 uczniów, co również ułatwiło aklimatyzację w nowym środowisku.
Jeżeli nauczyciele z przedszkola twierdzą , że Twoje dziecko jest gotowe i sam zainteresowany nie ma nic przeciw, myślę , że możesz posłać dziecko spokojnie do 1 klasy :)

Zestesowana mama

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie obawiam się, że córka może zniechęcić się nauką powtarzając materiał. Dziękuję raz jeszcze za opinię  ;)

l

Po co Wy te dzieci chcecie męczyć, jeszcze to czas na zabawę z nauką, a nie zawał od małego :-X

mamma

Nikt dzieci nie męczy. W szkole również uczą sie poprzez zabawę. Należy dziecko wspierać. Lepiej żeby kolejny rok uczyło się tego samego albo przestało się uczyć, po jakimś czasie stwierdzi, że juz to było i to potrafi??

Krzysiu123

Pewnie, to indywidualna sprawa. Niektore dzieci sa gotowe, a niektore jeszcze nie, ale warto probować. Moze mu sie spodobac w trakcie i zacznie sie szybko rozwijać :)

Zestresowana mama

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Nazwa:
Email:

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć

SMF spam blocked by CleanTalk