• Witamy na Suwałki Forum informacyjne - Forum Suwałki.info.

Wzorowy suwalczanin.

Zaczęty przez Fajdros, 07 Cze 2020, 19:58:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Fajdros

Witajcie mieszkańcy Suwałk.
Jak waszym zdaniem powinien reprezentować się wzorowy suwalczanin ?
Co do ubioru, zachowania, obyczaju i intelektu. Od jakiegoś czasu nurtuje mnie to pytanie i od razu powiem, że mam własną wizję wzorowego suwalczanina, ale może odłożę to na potem, najpierw proszę o głos Państwa.

Fajdros

Zacznę od wyglądu. Przede wszystkim długa, nawet bardzo długa broda jest obowiązkowa, bez tego nie ma nawet co podchodzić do wzoru, bo ucieknie. Zatem broda, to już ustalone, głowa z kolei bez włosów, czyli łysa, wygolona czaszka do skóry, dodam że chyba nie musi błyszczeć, ważne, żeby nie było włosów. Co do ubioru, może być różnie, czyli jeśli kto chciałby, mógłby bez krępacji nałożyć prostą szatę do kostek przewiązaną w pasie grubym sznurem. Szata powinna być koloru białego lub szarego, ale nie czarnego ! Jednak, kiedy ktoś wychodzi na miasto lepiej, żeby założył proste spodnie płócienne w kolorach szarych, wyjątkowo niebieskie dżinsy, ale nie dzwony, które kojarzą się z kwietnymi dziećmi Szatana. Na górę co się ma, obojętnie, ważne, żeby koszula nie była kolorowa, ani w żadne kwiatki, a sweterek, bluza lub kurtka w stonowanym kolorze spodni, choć kolory nie muszą być takie same, gra odcieni to coś jak najbardziej pozytywnego. Można używać podkoszulków. Zimą jest dozwolony kaszkiet i lepiej nie zakładać czapki. Latem na nogach obowiązkowe sandały z wiadomych przyczyn higienicznych, choć w niedziele warto je zastąpić bardziej reprezentatywnym, choć skromnym obuwiem, tak zwanym chińskim "adidasem", rodzimym "Wojtasem", bądź, jeśli kogoś stać, droższym obuwiem, ale takim, by nie szpanować. Trzeba bardzo uważać, żeby pod żadnym pozorem nie wzbudzać zawiści u współobywateli. 

Co do dbania o wygląd, to kąpiel jest wskazana w ilości według uznania i indywidualnej potności wzorowego suwalczanina. Warto ustanowić zakaz używania żelu do włosów, brylantyny czy innych wynalazków takich jak cukier czy surowe jajka wtarte w mokre włosy. Ma być schludnie, czysto, ale bez ekstrawagancji. Używanie dezodorantów bądź perfum jest jak najbardziej możliwe, ale w sposób umiarkowany i dyskretny. Mężczyznom powinna wystarczyć woda kolońska, kobiety zaś - dobrze by było - gdyby ograniczyły się do szarego mydła i naturalnych perfum na bazie ziół i spirytusu. 

Teraz omówię zachowanie i obyczaje wzorowego obywatela Suwałk. 

O dobry obyczaj i poprawne zachowanie w każdym calu nie jest łatwo, wiedzą o tym dorośli, młodzież zdaje się tego nie dostrzegać, bowiem bardziej kieruje się odruchami, niż intelektem, ale do zalet umysłu przejdę później.

Wzorowy obywatel powinien łączyć w sobie różne sprzeczności i stapiać je w sobie niczym w hutniczym tyglu w jasny i prosty, twardy i pewny charakter.

Jakie to sprzeczności ? Zapytacie. Wzorowy suwalczanin to ktoś na wskroś normalny, zwyczajny do bólu, akuratny w każdym calu, idealny rozmówca zawsze pełen frazesów i najnowszych plotek. Ale to również chrześcijanin, który chrzci swoje dzieci, bierze ślub kościelny, i co niedziela przyznaje się w kościele do Jezusa i jego radykalnego przesłania. To również kibic piłki nożnej, boksu, siatkówki i uczestnik pielgrzymek na Jasną Górę. Zwolennik lewicy, dawny członek PZPR, obecnie SLD, ale przyjmujący księdza po kolędzie. Lubi się pośmiać z innych, choć głowa jego pusta jak makówka, ale tak trzeba, bo wzorowy obywatel uznaje tylko zbiorowy umysł, żadnego zaś wywyższania się, popisywania się wiedzą, mędrkowania. Ogół nigdy się nie myli ! I zawsze ma rację, więc i wzorowy obywatel też ma rację.   

Co do osiągnięć życiowych, kariery, to zaleca się pewną ostrożność. Nie można robić czegoś, czego jeszcze nikt nie zrobił. Uwaga ! Wyjątkiem jest sport. Zatem nie warto podejmować się wyzwań, by nie okazać się w czymś lepszym od innych, bądź nie wyjść na zarozumialca. Pod żadnym pozorem nie można gwiazdorzyć, zadzierać głowy ( wyjątek - książęta katoliccy ), za to trzeba mieć w sobie dumę i przekonanie, że świetnie mówi się po polsku i ma się świetną kulturę w każdym i szerokim znaczeniu.

Nie wyczerpałem w pełni zagadnienia zachowania i obyczajów wzorowego suwalczanina, czeka mnie jeszcze omówienie intelektu, ale tutaj przerwę, by dać czas Państwu na przedstawienie własnych przemyśleń.   

citizen

Fajdros

Ciekawe... Rozumiem, że zgodnie z sugestią wzorowy suwalczanin powinien się leczyć. Jest też chłopem, a nie mieszczaninem, hmm, przyznam że moje myśli podążały innymi tory. Dzięki za rady, proszę o kolejne.

Fajdros

Bycie kimś wzorowym, a szczególnie pośród suwalskiej społeczności/gromady jest czymś zupełnie wyjątkowym. Kiedyś wzorowymi obywatelami miast byli święci, dziś w czasach oświeconych wygląda to nieco inaczej, zależne od lokalnej kultury. Przyznam się, bo niby dlaczego miałbym mijać się z prawdą, że łatwiej byłoby mi nakreślić wzorową sylwetkę warszawianina czy białostoczanina, niż świetlaną postać z naszego miasta. Weźmy zagadnienie pracy. Wzorowy warszawiak to ktoś kto tyra od świtu do nocy, a urlopy spędza w ciepłych bądź zimnych krajach. Po zastanowieniu dochodzę jednak do wniosku, że opis ten jest jednak zbyt banalny, żeby był prawdziwy. Takich osób jest wiele, to raczej styl życia, nic wyjątkowego. Tylko mi się wydawało, że potrafię nakreślić wzorową postać ze stolicy. Prus być może był kiedyś wzorem mieszkańca Warszawy. Zawsze to jakaś podpowiedź. Ma swój pomnik na Krakowskim Przedmieściu nieopodal Mickiewicza. Być jak Prus. Świetlana postać. Trochę społecznik, baczny obserwator, artysta, chciałoby się powiedzieć Wojciech Pająk. Suwalski radny. Takie są przykłady, gdyby przełożyć je na wartości uniwersalne otrzymamy takie cechy wzorowego suwalczanina jak: bezinteresowność ( co natychmiast wyklucza sporą część społeczeństwa), dostrzeganie piękna (co nie oznacza braku empatii wobec patologii), społecznictwo, hart ducha, racjonalizm, metafizyka.

Chciałby ktoś coś jeszcze dodać ? 

Filip z W-wy

Cytat: Fajdros w 26 Lip 2020, 02:42:21Chciałby ktoś coś jeszcze dodać ? 

O zacny Fajdrosie! Po Twoich wypowiedziach w zasadzie jest "pozamiatane", więc co tu dodawać?

Twoja przenikliwość jest wielka gdyż niedawno wróciłem z ciepłych krajów (Białogóra), a w grudniu wybieram się w kraje zimne (Masiewo).

Pozdrawiam z Warszawy!

Fajdros

A może się myliłem ? Filipie z Warszawy, zmieniłem zdanie. Teraz według mnie wzorowymi obywatelami są geje, popatrz tylko jacy oni szczęśliwi i weseli. Tylko geje, nikt więcej.

Alkibiades

Masz całkowitą rację kochany Fajdrosie !

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Nazwa:
Email:

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć

SMF spam blocked by CleanTalk