• Witamy na Suwałki Forum informacyjne - Forum Suwałki.info.

Jakie trawy ozdobne w ogrodzie?

Zaczęty przez starak, 10 Mar 2022, 07:17:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

starak

Kochani chciałabym posadzić w ogrodzie trawy ozdobne niestety całkowicie się na nich nie znam.
Bardzo proszę podpowiedzcie mi jakie trawy zimują u nas oraz jakie są najpiękniejsze gatunki.

Margarita

Rozplenice (piorkówki) są piękne. Miskanty też śliczne ale raczej wysokie.

Najlepiej zerknij sobie na stronę tej szkółki roślin:
https://www.podkarpackiesady.pl/pl/p/Miskant-chinski-MORNING-LIGHT/686

Kupisz tam wiele różnych gatunków traw, od siebie polecam na początek szczególnie miskanta chińskiego. Rośnie u mnie w ogrodzie już trzeci rok i nadal wyglada bardzo dobrze :) Może łatwo zimować.

Trawy

Witam.Na pewno zimuje miskant  zebrinus. Mam go 2 lata i w tym roku był już duży i piękny. Zimuje też miskant Ferner Osten również  dwa lata u mnie. Także trawa imperata cylindryczna red Baron przeżyła 2 zimy bez problemu i okrywania.Jesienią posadziłam trzcinnik Karl Foerster, rozplenicę Hameln i miskant chiński Memory ale o tych na razie nic nie powiem.Okaże się wiosną.Liczę na Memory bo jest piękny.Mam też Mozgę Trzcinowatą ale tej nie polecam gdyż rozłazi się za bardzo w niekontrolowany sposób.W tym sezonie  mam zamiar dokupić miskant  Morning Light i Variegatus(też jeden z ładniejszych dla mnie).Pierwszy raz zimowała też Hakonechloa Stripe it Rich, jest to niska trawa raczej do półcienia o kolorze żóto-seledynowym.Red Baron też jest niewysoki i raczej na obwódki rabat.Miskanty są dosyć wysokie.

molly88

Ładnie, chociaż warto też zastanowić się nad innymi kwiatami i roślinnościami. Zwłaszcza, że dzisiaj do wyboru mamy najróżniejsze opcje. Zobaczcie tutaj cebulki-kwiatowe.pl jak wiele wspaniałych roślinek możecie kupić w postaci nasion, cebulek, czy sadzonek. Macie tam obszerny wybór...

kalina33

W sklepie eGarden też możecie się rozglądnąć za różnymi artykułami ogrodniczymi, czy to ziemią, czy nawozami czy innymi artykułami. Warto się tam rozejrzeć, ponieważ znajdziecie tam praktyczne i dobrej jakości produkty, i w korzystnych cenach.

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Nazwa:
Email:

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć

SMF spam blocked by CleanTalk