• Witamy na Suwałki Forum informacyjne - Forum Suwałki.info.

Obwodnica Augustowa.

Zaczęty przez pioswa, 04 Sie 2006, 12:34:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

pioswa

Wszyscy na pewno znacie ta sprawę(jest dość głośna) ja chcę tylko poznać waszą opinię. Czy jesteście za czy przeciw. Mile widziane uzasadnienie swoich poglądów, jak również i wszelka dyskusja na ten temat.
Rajders on dy storm.
Tam ta dam dam dam

pioswa

Ja w pełni popieram budowę obwodnicy, owszem może nie cieszy mnie fakt że idzie ona przez dolinę Rospudy, ale cóż trzeba iść na pewne ustępstwa. Gdyby Szła inna trasą to zapewne natrafiła by albo na inny skansen przyrody albo na gospodarstwa i budynki mieszkalne. A wtedy to już widzę, jaki był by krzyk ludzi, że obwodnica będzie zagrażać ich zdrowiu i życiu, albo że ktoś musi sprzedać gospodarstwo w którym mieszkała jego rodzina przez pokolenia. Słyszałem, że podobno "ekolodzy" przedstawili jakiś alternatywny, lepszy (mniej szkodliwy i tańszy) projekt budowy obwodnicy, ale jakoś w to nie wierzę. Gdyby naprawę był taki projekt to raczej on by był realizowany. Naszej władzy nie popieram ale jednak nie sądzę aby byli naprawdę tak źli aby budować obwodnice drożej, specjalnie na złość ekologom. Już prędzej podejrzewam, iż ekolodzy mydlą tymi pogłoskami ludziom oczy tylko po to by odwlec budowę, mając nadzieje że władze w ogóle odbiegną od tego "zbrodniczego" pomysłu.
Rajders on dy storm.
Tam ta dam dam dam

wasil

ja jestem za obwodnica!!!!!!!!!!!!!!!
mialem okzaje uvczyc sie 3 lata w augustowie i widzialem problem tych ludzi, sam codziennie przechodzilem przez niestrzezone przejscie dla pieszych na tej trasie i widzialem jak zachowuja sie tam kierowcy!!!!!! ilu ludzi juz tam zginelo z tego powodu, ze nie ma tam obwodnicy, a ile zginie jeszcze?????
Pozostalo przeciwnikom zadac tylko jedno pytanie, co jest wazniejsze?????
Zycie roslinek, czy zycie ludzi...???

heniek

obwodnica dla Aagustowa a co z Suwałkami? cos cicho jest dzis np. stałem na swiatłach DESZCZ PADAŁ JAK TIR PRZELECIAŁ TO NA OCZY NIE WIDZIAŁEM

Kama

uwazam, ze obwodnica dla Augustowa jak najbardziej TAK ale nie w miejscu, w ktorym jest obecnie wyznaczona. gdybyscie naprawde intersowali sie ta sprawa, to wiedzielibyscie, ze: ekspertyza, na podtsawie ktorej zostala wydana opinia zatwierdzajaca obecny wybor trasy byla nierzetelna i bledna, co wiecej, autor owej ekspertyzy zaznaczyl, ze droga moze isc ta trasa pod warunkiem, ze estakada nad dolina bedzie miala podgrzewana nawierzchnie, poniewaz jak wy sobie wyobrazacie solenie zima drogi, skapywanie tych ton soli na dol i utrzymaie tam niewiele naruszonego srodowiska? co wiecej mialy byc duze przejscia dla zwierzat. podgrzewanej nawierzchni nie bedzie, bo jest za droga rzecz jasna, a przejscie dla zwierzat bedzie jedno, niewielkie. rozumiecie? wladze augustowa i pan Topczewski podpieraja sie jakas ekspertyza, wyluskujac z niej jedynie jedna informacje - droga moze tamtedy isc.
ekolodze nie chca zakac budowy obwodnicy, o wszyscy dobrze wiemy, jak ona temu miastu jest potrzebna, ale chca uratowac cos, z czego poniekad zyje augutsow - piekna przyrode, gdyby nie ona, kto by slyszal o Augustowie???
co do niebezpieczenstwa, tego przechodzenia nawet na pasach - o kim to swiadczy, ze na takiej niebezpiecznej drodze, przy ktrej ejst szkola, stanica wodna itp jest tylko jedno przejscie ze swiatlami?! wiem jak tam jest niebezpiecznie, swego zcasu bardzo czesto na piechote pokonywalam trase od kortow do yacht clubu, caly czas z dusza na ramieniu.
no i co z suwalkami? przeczytajcie: http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3514731.html
takze, zastanowcie sie, czemu ta droga ma taki, najgorszy z mozliwych wariantow (jak musi byc dobrze zbudowana droga, ktora bedzie osadzona na bagnach?!)? jesli juz wysnuwacie tu rozne dziwne wnioski (ze np. ekologom zalezy na niebudowaniu obwodnicy wogole), to moze zastanowicie sie, ktoz tam mial dzialki do sprzedania, nad rospuda:> ale ja nic nie sugeruje, nic nie wiem, ale wszytsko ejst tak samo podejrzane:)
aha, i stawianie pytanie co jest wazniejsze - zycie ludzi czy zycie roslinek swiadczy jedynie o autorze, natomiast nic do sprawy nie wnosi (no offence Wasil:) )

heniek

tylko ten co buduje wiecej sobie weźnie i mu pasuje taki wariant  drogi wiecej kasy bedzie miał w kieszeni proste chodzi wszystkim o kase:)

wasil

tez jestem tego zdania, ze chodzi tylko o kase, jestesmy za biednym krajem zeby mial byc inny wariant tej obwodnicy, bo jezeli zmieni sie plan budowy, to trzeba bedzie czekac kolejnych iles tam lat, kolejne pieniadze na nowe projekty i wogole!!!!!!! to niejest takie proste jak sie przeciwnikom wydaje!!!!!

wasil

a tak na marginesie KAMA, co chcialas mi zasugerowac piszac ostatnie zdanie w swojej wypowiedzi???????????

heniek

Do  zaroowki przy towich postach jest link do stron

http://dziecineostrady.prv.pl/ - stop idiotom komputerowym!
http://www.zanim.napiszesz.prv.pl/ - zanim napiszesz...

poczytałem sobie zeby cos dociebie napisac przeczytałem i tam napisane takie cos "Jeżeli piszesz w następujący sposób: "klikashh", "pozdróffki", "warszaffki" lub: "cO sŁyChAć U cIeBiE, bO u MnIe SpOx" to takie cos jak Muhehehehehe a to juz ty napiszesz? to poco podajesz to strone jak sama tak piszesz te muhehehe czy buhehehe. . . Wiec wytłumacz co to znaczy te "muhehehe" . . . . . . . . .

>>>bOjA BoShE niE FieM????

wasil

heniek

a ile mozna gadac o obwdonicy kolejne kilka lat zanim ją zrobia? jak za 5 lat jej nie bedzie bedziesz nadal gadała o tej obwdonicy ktorej nie ma? jesczze sie nie nagadałes to napisz posta kolejnego o obwodnicy bardzo ciekawy temat

wasil

dlamnie bardzo ciekawy :D  i pewnie, ze bede gadal nawet za 5 lat jezeli jej nie bedzie!!!!!! bo to jest problem bardzo duzy mieszkancow!!!!

Kama

Wasil, pewnie ze nie mamy pieniedzy, zeby je marnowac, ale na budowe obwodnicy w obecnej formie, przeczytaj: http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3519715.html (mam nadzieje, ze przeczytales poprzedni link, ktory wkleilam)
poza tym - jestes z zawodu czlowiekiem, ktory zajmuje sie budowa drig, skoro tak dobrze wiesz, ze budowa obwodnicy to nie taka szybka sprawa? uwazam, ze czas najwyzszy wymagac od urzednikow profesjonalizmu i zajecia sie ta sprawa na porzadnie, wyobrazacie sobie, zeby sprawa tego kalibru zajmowala w prywatnej firmie tyle czasu? zatem mowienie, ze nowy wariant to strata czasu jest zwyklym mydleniem oczu (bo skonczy sie to tak, ze estakada zostanie rozgrzebana i zostawiona, bo skoncza sie pieniazki). ponadto nie uwazacie, ze rezygnowanie z pienidzy unijnych w naszym biednym, jak zauwazyl slusznie Wasil, kraju jest czytstym szalenstwem??? wreszcie, nie uwazacie, ze za to, ze trasa idzie najgorsza z mozliwych tras, ze decyzja w tym temacie zostala podjeta juz dawno mimo swiadomosci, ze wzbudzi ona wielkie kontrowersje i problemy, ktos powinien beknac?!
prosze, przedstawcie kontrargumenty na to wszystko co napisalam w tym i poprzednim poscie, zamiast uzywac bezsensownych ogolnikow (zycie ludzi czy zycie roslinek, nie ma pieniedzy juz na zmiany)
a co do ostatniego zdania, Wasil, to jak nie rozumiesz, to trudno:)

zaroowka

Do Heńka:

1. po pierwsze nie jestem "ta" zaroowka, tylko "ten" zaroowka. ;)

2. Linki do stron w moim sig'u - fajnie, że przeczytałeś. Stronki te mówią troszeczkę o tym jak się zachowywać pisżąc w internecie więc mam nadzieję, że rozjaśniło ci się trochę w głowie.

3. To "Mhehehe" oznacza niepowstrzymany śmiech i najczęściej okraszam to ikonką " :lol: ". Jeśli nie podoba Ci się - nie musisz czytać tego co piszę.

Pozdrawiam.  ;)
Tak, jestem wredny.
Tak, tnę i cenzuruję.
Debian, Pentax, Habanero!

maciejan

Pan premier Jarosław już pogroził ministrom od autostrad i dróg oraz od środowiska za słabe wyniki w pozyskiwaniu europejskich funduszy (żadko się z nim zgadzam, ale tu był okej)... co to ma do obwodnicy? a no to, ze za krajowe środki taka obwodnia nigdy nie powstanie, tu liczą sie pieniadze z funduszy, a tych ministerstwa na projekt nie otrzymają, jesli bedą stały w sprzeczności z unijnymi wymaganiami środowiskowymi, a z tego co wiemy ekspertyzy naszych specjalistów były raczej nierzetelne... jesli ministrowie i samorządowcy nie podejdą do sprawy poważnie (tj. w zgodzie z interesem wielu stron) to żegnajcie drogie pieniążki... obecny projekt pozostanie tylko na papierze i bardzo dobrze, jakoś nie wierzę w 100% szczerą wolę naszych politykierów (i tych w rządzie i tych w samorządzie), bo jakżeby nie mieli wykorzystać takiej inwestycji dla prywatnych interesów...
człowiek z klawiaturą przed sobą

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Nazwa:
Email:

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć

SMF spam blocked by CleanTalk