• Witamy na Suwałki Forum informacyjne - Forum Suwałki.info.

Obwodnica Augustowa.

Zaczęty przez pioswa, 04 Sie 2006, 12:34:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

maciejan

niech pan Gniedziejko aż tak bardzo się bulwersuje, nerwów szkoda na stare lata...
człowiek z klawiaturą przed sobą

EX-Suwlaczan

Przeczytałem ten art. Jest bardzo prowincjonalny. Czytałem wczesniejsze teksty w tygodniku. Za pewne nie jest to publicysta opiniotwórczy.

Winston Wolf

No i co, był ktoś na wczorajszej manifestacji w Skach? Mogę liczyć na jakieś info?
I\'m not here to say please, I\'m here to tell you what to do.

trombka

Zastanawiam sie czy Pana Gnidziejko nie pozwać, nazwał mnie durniem :)
Z jakiej to gazetki wycinek?

http://z-doliny-rospudy.blog.onet.pl/

Pepa Singer

Dziś przeczytałam taki post na \"Onecie\":
\"Większość z Was nie ma podstawowej więdzy nt. Rospudy nie mówiąc o wiedzy technicznej z zakresu budowy dróg i mostów. To samo tyczy się dziennikarzy z GW i innych szmatławców. Dopuśćcie do głosu badaczy przyrody, biologów i inżynierów specjalistów w budowie dróg i estakad, a dowiecie się że wybrany wariant jest optymalnym. Rospudę przeciąć trzeba - nie ma innego rozwiązania. Tamtejszy las to nie puszcza Augustowska, a monokultura sosnowa - las nasadzeniowy kilkudziesięcioletni, a Rospuda pod Filipowem nie spełnia unijnych norm czystości. Storczyk europejski to pospolita roślina w tym rejonie Polski. Śladów głuszca nie znaleziono w bezpośrednim rejonie planowej dobwodnicy. Miąższość torfów w tym miejscu jest niewielka i nie przekracza 4m, a pod nimi znajduje się nośna warstwa piasków co pozwala inżynierom na zastosowanie relatywnie krótkich pali fundamentowych pod filary estakady. \"Ekolodzy\" proponują poprowadzenie obwodnicy w najbardziej urokliwym miejscu doliny - w Chodorówce również należącym do obszaru Natura 2000. Dolina jest tam co prawda nieznacznie węższa, ale miąższość torfów jest dużo większa co podraża prace fundamentowe. Oprócz tego objęcie terenu programem europejskim Natura 2000 nie oznacza ścisłej ochrony danego terenu, a jedynie jego monitoring i badanie relacji między środowiskiem narturalnym a działalnością człowieka. Prace projektowe obwodnicy trwały kilkanaście lat. Grupa specjalistów rozpatrywała różne warianty przebiegu trasy. Jak zwykle przy tego typu projektach przeprowadzono konsultacje społeczne m.in. z udziałem ekologów. Uwzględniono ich uwagi. Teraz na teren budowy zjechała grupa młodych ludzi otumanionych przez GW i żąda wstrzymania budowy.

~przyrodnik znający temat, 26.02.2007 08:34\"

I szczerze mówiąc przekonał mnie.
Zamiast referendum wolałabym debatę w tv z udziałem specjalistów

EX-Suwlaczan

W tym wypadku referendum nic nie da.

energy5

...a kto to jest "przyrodnik znający temat"? jakieś nazwisko może ma ów człowiek? bo ja np. po powrocie z wczorajszej demonstracji w dolinie rozmawiałem telefonicznie z prof. a.kraszewskim (specjalistą od budowy dróg i mostów) na temat m.in. struktury i budowy geologicznej tego terenu i profesor ów twierdzi coś wręcz przeciwnego... - nie twierdzę, że na pewno "przyrodnik" nie ma racji ale zadam sobie trud sprawdzenia tych informacji w innych ,dostępnych żródłach i wtedy będę miał jakieś zdanie na temat tych rewelacji...

...a co do referendum, to równie dobrze można zapytać mieszkańców woj. podlaskiego o to czy chcą wystąpić z unii europejskiej (będzie tak samo \"wiążące\" btw. właśnie p.dimas ogłosił, że ue wszczęła 2-gi etap procedury karnej przeciw polsce... - widać nie żartują i \"ten numer nie przejdzie\" (tak łatwo)

tajnapolska

maciejan

Dyskusja jest potrzebna, potrzebna jest zwłaszcza wyraźne i rzetelne stanowisko ekspertów, ale ktokolwiek mówi o \"otumanionych przez GW\" stawia sie poza nawiasem takiej dyskusji i z góry wiadomo jakie fobie reprezentuje... W tym wypadku najlepiej byłoby poddać się procedurze przed Trybunałem w Strasburgu, gdyż prawda jest taka, że referendum potwierdzić może co najwyżej \"samowolę budowlaną\" na terenie chronionym - jeśli natomiast nasze władze przekonają Trybunał co do tego, że spełniono warunki budowy na terenie chronionym - wtedy tzw. ekoterroryści stracą broń w ręku...

maciejan

hehe tajna ależ dałeś opis tej manifestacji... szkoda żeś zdjęć nie porobił to fakt...

Pepa Singer

oczywiście, że masz racje maciejan. Za dużo w tym wszystkim emocji a za mało rzetelnych argumentów.

spidy

Tu kilka fotek z manifestacji i kilka rzetelnych argumentów :)
http://pastwisko.org
Pozdrawiam trzeźwo myślących.
pozdrawiam :)

clod

Jeżeli chodzi o referendum to jest to czysto polityczna sprawa. Pomysł referendum jest niczym innym niż umyciem rąk. Jarosław Kaczyński niczym Piłat umywa ręce i chowa się od odpowiedzialności. Unia Europejska zasądzi karę, a on powie, że to mieszkańcy sami jej chcieli.
Jest też druga strona medalu. PISiory chcą dzięki referendum zmusić moherowy elektorat do pójścia do urn. Wiadomo, że działając na emocjach, dzieki radyju i ojcu dyktatorze frekwencja będzie niezła. Na powtórzone wybory do sejmiku frekwencja byłaby pewnie kilkunastoprocentowa. A dzieki temu łatwiej będzie przepchnąć swoich PISiorowych nieudaczników w powtórzonych wyborach do sejmiku.
I tu jest właśnie pies pogrzebany i referendalny pomysł. Samo referendum nie będzie niczym się różniło od sondy telefonicznej, tyle będzie też warte. A Kaczyniak upiecze dwie pieczenie na jednym ogniu.
Tylko rzetelna i wytężona praca jednostki zapewni sprawne działanie kolektywu.

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Nazwa:
Email:

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć

SMF spam blocked by CleanTalk