• Witamy na Suwałki Forum informacyjne - Forum Suwałki.info.

Internet Suwałki

Zaczęty przez nick, 16 Gru 2005, 13:02:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

TrUsT

Witam co do mnie chodzi to ja mam internet z Connekt i to nie jest za dobra firm internetowa! prawie co wieczur internetu nie ma sie zacina mają slabe zabezpieczenia bo czasami ktos sam odląncza wszystkim internet to jak chcecie brac to nie bierzcie tylko z connektu to najgorszy jaki moze byc mowie wam
Kamil:D

tajnapolska

dobra...
mówię wam że radiówka dobrze chodzi tylko z acces pointem, dodatkowym radiem przy antenie i zwyczajnym kablem telefonicznym na którym nie ma strat,koszt: ok 100zł,

zrobił tak u mnie lannet i od tej pory internet śmiga już przez 3 tygodnie bez żadnych przerw, pomiędzy 50KB/s a 60KB/s, nieźle też ściąga, powyżej 50, czasami tylko jest 30, koszt: 42zł abonamentu miesiecznego, a więc za takie łącze taniocha, ale... plus 10zł za dzierżawę sprzętu, więc w sumie 52 zł miesięcznie, i to już tanio nie jest, ale jak kogoś stać to polecam, bo net jest bardzo szybki i nie ma żadnych awarii, komunikuję się z nimi przez emeila, tak jest taniej niż przez telefon, zawsze sa dostępni,

poza tym można kupić sobie własne radio acces point i antenę radiową, też ok. 100zł, razem 200zł, jest to pewien wydatek, ale gwarantuje to niezależność, że nikt nam netu nie wyłączy, nie rozwiąże umowy, ani rodzice ani żadna vectra, pełna niezależność no i szybkie łącze  

zaroowka

Sorry Tajna - co Ty pieprzysz?

Mówisz o czymś, na czym się chyba kompletnie nie znasz... Takie odnoszę wrażenie (dziwne, co?).

1. AP (Access Point) zawsze podnosi jakość połączenia - nie ma co się dziwić, w końcu to minikomputer dedykowany tylko i wyłącznie temu co robi - utrzymywaniu łącza.

2. Dodatkowe radio przy antenie? Może wzmacniacz raczej? A może po prostu podłączona antenka panelowa zamknięta w pudełku? Jeśli to wzmacniacz to gratuluję LanNet\'owi - wzmacniacze w większości przypadków robią straszny syf w eterze. A jeśli to panel - cóż, anten panelowych używa każda sieć radiowa, są małe i tanie.

3. Jasne. Nie ma strat na kablu. Większej głupoty nie słyszałem dawno. Na każdym kablu masz straty sygnału - większe lub mniejsze, ale są. Fizyki nie oszukasz. Poza tym, jeśli podłączasz komputer do AP\'ka lepszy byłby kabel sieciowy - tak zwana skrętka (bo chyba nie masz podłączonej anteny do AP przez kabel telefoniczny?).

Co do \"niezależności\" w przypadku posiadania własnego AP z anteną...
Tajna czy Ty sądzisz, że to Ci gwarantuje całkowitą niezależność od jakiegokolwiek usługodawcy? AccesPoint\'a musisz do czegoś przypiąć - do innego AP, który ma wyjście na świat. Tak więc jesteś zależny od usługodawcy. Chyba, że starasz się wpinać do niezabezpieczonych sieci i z nich korzystać - a to już jest kradzież łącza.

Tak, jestem wredny.
Tak, tnę i cenzuruję.
Debian, Pentax, Habanero!

tajnapolska

nie bierz  dosłownie tego o niezależności , napisałem niezależny w kontekście vectry czy fonetu, bo vectra i fonet mogą wedle własnego uznania rozwiązać umowę, np. po jakiś skargach, przynajmniej tak jest w umowie,  poza tym vectra i fonet rozlicza się z właścicielem mieszkania, jeśli mieszka się z rodzicami i ich jest mieszkanie, torodzice są \"właścicielami\" stałego łącza i bez  zgody serfera mogą mu wyłączyć internet, zawiesić czy rozwiązać umowę,  natomiast łącza radiowego nie zablokują :) chyba że przetną kabel w pokoju, ale takich chamskich rodziców chyba nigdzie nie ma :)

co do kabla, to tak w formie reklamy napisałem  że nie ma strat, ale na pewno były większe na tej skrętce, bo  sygnał z anteny panelowej na dachu 15 metrów dalej na kablu przy kompie był za słaby do chodzenia po stronach, teraz jest tylko kabel skrętka od anteny do AP, z 0,5 metra, a potem leci te 15 metrów kabel telefoniczny do karty fast ethernet w kompie za 25zł chyba, dawno temu kupowałem, i jest bardzo dobry transfer, na AP mowię radio, bo tak na acces pointa mówili ci z lannetu, technikiem nie jestem ,więc powtórzyłem tylko za nimi.

gryson

Chwała Bogu, że właściciel mieszkania może decydowac, czy odciąć net we własnym mieszkaniu czy nie. I każdy właściciel ma do tego prawo. Choć to byli tacy niedobrzy rodzice ;-)

gryson

Najlepiej kupic własne mieszkanie i decydować o sobie, fakt, gorzej z nieudacznikami zyciowymi, Ci wiecznie będą zalezni od kogoś i wiecznie na wszytsko będa narzekać, mało tego, będa wyznawać spiskową teorię dziejów. Apage satana!

tajnapolska

może jeszcze powiesz, że włąściciel mieszkania powinien mieć prawo wyłączać inne komórki niż jego, bo fale przechodzą przez jego mieszkanie?

zastanów się co mówisz i włącz sobie pod tytułem piosenkę żeby ci w kółko leciała aż zrozumiesz, że właściciel mieszkania nie powienien mieć prawa do wyłączenia internetu,

fascynują ciebie ludzie w stylu anioła z alternatyw 4? w białym jest teraz taki facet, właścieciel bloku mieszkalnego, odcina lokatoram prąd i ciepłą wodę, jak nie wymyją schodów na klatce schodowej,
taki tez powienien się zastanowić nad sobą

gryson

Wolnoć Tomku (Adamie) z swoim domku. Tak się skłąda, że mam własne mieszkanie i to ja decyduję o nim i o sobie.Bo to moje mieszkanie. I ktokolwiek by w nim oprócz mnie mieszkał to o mieszkaniu decyduję ja, nieprawdaż?
Właściciel mieszkania ma prawo decydować o wszystkim, może nawet wyrzucić pasożyta ze swego mieszkania.
A że mama wyłączyła Ci internet, cóż, takie jej święte prawo.
Swoją drogą, mądra kobieta, wiec co robi... ;-)

fumo

Z ciekawości się zapytam czy możecie mi powiedzieć, w której z firm, za wyjątkiem neostrady:
-jest dobry trasfer na progrmach p2p i nie są one blokowane
-jest przyzwoity ping w grze
-nie ma częstych awarii(czyt. co tydzień)
-jest w miarę dobry trasfer(czyt. jak mam w umowie zapisane do 512kB to mam około 60-64kB, a nie 20-30kB)
-jest administrator, który nam pomoże w razie problemu(marzenie :D)
-serwisant, który nie wyłącza komórki gdy jest awaria :D

Jest w Suwałkach w ogóle taka?

VooDooKTA

Ja mam w HomeNecie i jest tak:
-programy p2p nie są blokowane i transfer jest zależny
-nie grałem to nie wiem
-poważną awarię miałem jedną a jestem ich klijentem od ponad roku
-ja mam 256/512 i transfer w dzień mam ok 30, w nocy u3muję się w granicach 100.
-mnie wyzwał od idiotów i powiedział, że to moja wina, i że on ma najleszpe programy na świecie i też mu czasem szwankuje net więc to normalka
-z serwisantem można się dogadać

Płącę miesięcznie 62 zł - nie wiem czy to drogo czy nie, ponieważ nie mam porównania :]

fumo

No ja też jestem w HomeNecie...i u mnie tak różowo nie jest, więc szukam innej firmy. U mnie awarie są już na porządku dziennym :(, a co do programów p2p to nie chcę nic mówić :(. Fakt może działają ale trasfery na nich są gorsze niż na modemie(chodzi mi tu głównie o torrenty i DC). A co do pingów to są wysokie :( Jedyną rzeczą która w miarę dobrze wygłąda jest ich cena.

tajnapolska

to lannet jest tańszy, daje 60KB/s czyli 600kb/s za 52 zyle i bez awarii, ale w p2p nigdy nie przekroczyło 10KB/s na konkretnym pobieraniu, czasami razem było 20KB/s na emule, ale sciagał z 4, 5 mp3 na raz; filmów nie da się ściągać za pomoca p2p, ale np. niedawno ściągnąłem bezpłatną wersję linuksa edubantu 900MG w kilka godzin , non stop było 60KB/s, bo można ściągać tego linuxa ze strony, tak przy okazji jest jeszcze strona na której za darmo można go zamówić na płytce i za darmo przysyłają od razu 5 płytek, firma nalezy do milionera z RPA,

a ty gryson chyba coś mnie znasz, ciekawy jestem skąd,
ja neta uważam za coś takiego jak prąd czy gaz, za podstawę życia, a nie dodatek

VooDooKTA

Fumo nie wiem czy znajdziesz inną firmę, jeśli mieszkasz na terytorium SSM. Oni przetargi robią i nie wiem jaka jeszcze firma (oprócz HomeNet) może zakładać internet.

zaroowka

Tajna... Nie chcę się sprzeczać, ale 60KBps to w przeliczeniu 480kbps...
Tak, jestem wredny.
Tak, tnę i cenzuruję.
Debian, Pentax, Habanero!

fumo

VoodooKTA mieszkam na Kowala, więc nie tylko HomeNent tu jest(dzięki Bogu). Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak sprawa z transferami w p2p wygląda w fonecie, bo z tego co widzę tylko Vectra i Neo ich nie mają kłopotów :( Nie żebym chciał ściągać gierki 24/7, ale czasami przyjemnie jest ściągnąc pliczek 150MB w 1-2h przez torrent, a nie 24-48h.

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Nazwa:
Email:

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć

SMF spam blocked by CleanTalk