• Witamy na Suwałki Forum informacyjne - Forum Suwałki.info.

Uniwersytet w Suwałkach

Zaczęty przez Wincenty, 04 Sty 2006, 15:11:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

kasienka84

Nie będzie żadnego uniwersytetu, miasto nie ma tyle kasy, miała być szkoła wyższa i jest, i o to tylko chodziło chyba. Więc ogólnie studia można tu robić. A co do wcześniejszych wypowiedzi, że można robić magistra pod szyldem uniwerku z Torunia to już nie jest prawdą, ja się uczę w tej szkole i robię licencajata, a magistra juz nie ma, był kilka lat i przestał być, podobno jakieś prawne przeszkody były i jak się chce można do Torunia sobie jechać.
 8)
kasienka84

clod

Uważam, że wszystkie szkoły wyższe w takich miastach jak nasze czy Olecko, to coś na kształt kursów i szkół prywatnych zachęcających np:"u nas matura w kilka miesiecy" . Wiedzy, obycia i kultury nie da się nauczyć w kilka miesięcy. To jest szkoła typu: płacę i wymagam. O poziomie tych szkół świadczą  wypowiedzi forumowiczów np: "robię licencjata" Moim zdaniem te szkoły są dla tych, dla których w pracy potrzebny jest papierek zaświadczający o ukończeniu.
 8)
Tylko rzetelna i wytężona praca jednostki zapewni sprawne działanie kolektywu.

Krzysztof M.

Cóż jeśli chodzi o Wszechnicę Mazurską to na pewno się z tobą zgadzam clod. PWSZ jednak sądzę, że w przyszłości ma szanse rozwoju na co najmniej na magisterkę, a to podstawa. Co do płatnych uczelni językowych, to colage nie należy na pewno do typu płace i wymagam. Pamiętaj, że uczelnie można oceniać dopiero po wypuszczeniu pierwszych absolwentów. Czyli za 2 lata bo licenjatu nie liczę, a inżynierka 4 lata.
 8)
We are only what we are...

Krzysztof M.

Logika moich zdań dzisiaj mnie zadziwia, to po wczorajszych imieninach  :lol:

PannaNikt

oj, dobrze, że jest ta PWSZ. Fakt, że przyjmują tam wszystkich, jak leci (łącznie z tymi, którzy nie zdali matury --->amnestia 8) ) ale czytałam gdzieś, że za parę lat mają się ubiegać nawet o prawo do doktoryzowania. Dobrze by było, gdyby w Suwałkach powstał ośrodek naukowy z prawdziwego zdarzenia. A PWSZ cały czas się rozwija!!

bossman

Prawdą jest, że nikt szanujący się nie będzie studiował w Suwałkach, a nawet w Białymstoku.
 8)

kasienka84

Bossman nie przesadzaj, można się szanować, a może kogoś nie stać wyjechać na studia gdzieś dalej w Polskę, a chce studiować więc studiuje w Suwałkach i nie należy obrażać takich osób. Chyba logiczne, że zanim szkoły się rozwiną i będą miały jakąś tradycję. Ledwo utworzona szkoła nie może miec tradycji i wszystkiego od razu. Uniwersytety w Polsce od kupy lat istnieją to i mają renomę, a na początku pewnie podobnie bylo. Co do PWSZ to wole WSSM, chociaż są zajęcia normalne i kadra wykwalifikowana, bo tylko z Uniwerku z  Torunia właściwie, a w PWSZ jest różnie, po części większa olewka jest.
  8)
kasienka84

ruda

Ja tam sie szanuję i studiuję w Białymstoku. Co ma jedno do drugiego, bossman? Natomiast kwestia finansowa jak zauważyła kasienka 84 liczy się i to bardzo.
Tak na marginesie to denerwują mnie te wszystkie opinie, ze zakładanie szkół w małym mieście nie ma sensu, wiadomo, aby zdobyc prestiż i znaczenie potrzeba czasu, ale szansa jaką niesie załozenie osrodka akademickiego jest ogromna przede wszystkim dla miasta.Naszego miasta, które moze jest i małe, lecz od innych większych jest oddalone co najmniej o 100-200km. To szansa m.in. na wzrost wartości mieszkań, podniesienie poziomu kulturalnego itp. oczywiscie nie od razu...przeraża mnie brak perspektywicznego myslenia, jezeli Wy na tym nie skorzystacie to już nie ma sensu? Opamiętajcie się.... nie twórzcie stereotypu narzekającego, zakompleksionego, małomiasteczkowego Polaka.

kamil

Minęły czasy rangi wyzszych uczelni , a władze Suwałk przespały szanse na wyższą uczelnię, mogli myśleć o tym najmniej 10 lat temu, a nie teraz jak nawet mają problemy z tym uczelnie większe typu Politechnika Bialostocka, bo sporo młodych ludzi wyjeżdża za granicę nie podejmując dalej uczenia się , sporo ludzi studiuje na prywatnych uczelniach, a tutaj więcej ludzi z okolicznych wsi podejmuje naukę, większość to ci którzy nie mają możliwości gdzieś dalej się uczyć , a żeby była ranga uczelni to trzeba najpierw mieć jakiś porządny ośrodek badawczy, jeśli to akademia medyczna, to powinien być specjalistyczny szpital, żeby można było kształcić na wysokim poziomie, itd. tak samo z każdym kierunkiem.
 8)
camusyy

ruda

Kamil, ale jaki jest sens Twojej wypowiedzi? Piszesz tak nieskładnie, że naprawdę mam problemy ze zrozumieniem co właściwie chciałeś przekazać.
 8)

ruda

bossman

Ja rozumiem bardzo dobrze Kamila. Musztarda po obiedzie. Młodzi wyjechali. Średnia poziomu studentów ledwo może na tróję. Kadra PWSZ opisana nieco wyżej. Totalna olewka. Lepiej wyjechać z miasta i niż udawać że się studiuje...
 8)

ruda

Wyjechali, bo nie mieli gdzie studiować. Poziom studentów zacznij oceniać po pierwszych absolwentach, takowych jak narazie nie ma.

Krzysztof M.

Pożyjemy zobaczymy. Dobrze że jest nasz PWSZ ja studiuję w Białym, jedna wielka komedia, to mi nie mówcie, że tu nie ma poziomu:). Takie czasy, że mnóstwo ludzi wyjeżdża i żeby uczelnia mogła żyć zatrudnia kogo popadnie i politechnika i PWSZ. Jednak jeśli studenci nabiorą chociaż odrobinę kultury i obycia poprzez studia, to już jest coś, napewno miasto na tym nie traci.
 8)

administrator

Nowa odsłona forum.

Drodzy użytkownicy. Od dziś korzystacie z nowej odsłony naszego forum.
Mamy nadzieję, że szybko przyzwyczajcie się do nowej wersji i docenicie wszystkie narzędzia i możliwości jakie oddajemy do waszej dyspozycji.
Chętnie poznamy wasze uwagi i sugestie. Wysyłajcie je na [email protected] .

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Nazwa:
Email:

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć

SMF spam blocked by CleanTalk