• Witamy na Suwałki Forum informacyjne - Forum Suwałki.info.

Grafik DTP w Suwałkach

Zaczęty przez mcno, 08 Sty 2011, 22:27:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

mcno

Witam.

Mam do Was, drodzy forumowicze pytanie.
Pozchodzę z Suwałk, jednak od kilku ładnych lat mieszkam i pracuję w innym mieście. Rozważam powrót do Suwałk, tylko nie wiem jak wygląda sprawa zapotrzebowania na grafików w mieście, jakie jest przeciętne wynagrodzenie itp.
Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

Za wszelkie informacje dziękuję. Pozdrawiam.

termit

Nie licz na wiele...

Jak to w Suwałkach.

Scyzoryk

Jeżeli na prawdę nie musisz to NIE WRACAJ!! Tutaj prawie zawsze tysiąc dwieście na początek (nie ważne, że coś umiesz). Pozdrawiam i powodzenia życzę.

mcno

Piszecie z własnego doświadczenia czy też przypuszczeń?
Zależy mi na opinii kogoś kto działą w tej branży lub chociaż podobnej.

ździchu

Z tego co mi wiadomo, to jest pare takich firm , o ile dobrze się dowiedziałem co znaczy DTP, sam nawet w takiej pracowałem, rynkiem zbytu takiej firmy były głównie Suwałki i okolice, troche Litwa. W firmie był tylko jeden grafik, właściciel, który robił prace na komputerach a jego pracownicy,nie wykształceni pod tym wzgledem, to drukowali/naświetlali. Nie wiem jak jest w innych firmach tego typu w suwałkach. Może warto podzwonić i popytać, powysłac CV, może któraś firma planuje rozrost. Wkońcu jesteśmy w ue a Suwałki leżą blisko innych państw.

jola

a ja pracowałam jako grafik i to w niejednej suwalskiej firmie...większość firm, jednak, niestety ale nawet te 1200zł nie płaci, jeśli chodzi o etat...najczęściej są to jednak umowy-zlecenia (wielu znajomych z branży pracowało też na czarno), choć jest parę firm w których taki od DTP dobrze zarabia, ale to trzeba mieć trochę wejść, układów albo tzw renomę w lokalnym środowisku...są to instytucje, w których generalnie dość dobrze płacą...no wydawnictw to za dużo tutaj nie ma.

Aleks Nocny

Powiem tak, ja siedze teraz w Suwałkach,wczesniej pracowalem w Toruniu,ale wróciłem. Wysyłam swoj eportfolio po wiekszosci firmach w polsce, mam stale zlecenia, od czasu do czasu zrobie naprawde cos za przyzwoite pieniadze. Wspolpracuje tez z dwiema zagrnaicznymi firmami, wszystko na umowe zlecenie,ale nigdy mi sie nie zdarzylo,zebym mial mniej niz 1500 zł na miesiac. Pracuje na etat w innej branzy,a grafika dorabiam,czasem wiecej niz moja stala pensja. Ja dzialam prawie cały czas  droga mailowa,wykonuje projekty stron,plakatów, wizytówek,banerow. Robie to u siebie w domu,zdarzalo mi sie zaprojektowac jak szyld czy plakat,dla lokalnych firm,ale zrobilem to za takie pieniadze,ze az zal o tym pisac. Próbuj rozsylac swoje portfolio w necie,na pewno ktos sie zglosi,bo wrocic tutaj i pracowac podobnie,jesli cos potrafisz, to jest bardzo latwo ;)

Pozdrawiam!

administrator

Nowa odsłona forum.

Drodzy użytkownicy. Od dziś korzystacie z nowej odsłony naszego forum.
Mamy nadzieję, że szybko przyzwyczajcie się do nowej wersji i docenicie wszystkie narzędzia i możliwości jakie oddajemy do waszej dyspozycji.
Chętnie poznamy wasze uwagi i sugestie. Wysyłajcie je na [email protected] .

pieknyolek

Jeżeli potrzebujecie pomocy profesjonalnych grafików w kontekście tworzenia stron www itp. To wejdźcie na stronę http://studio-graficzne.com.pl/strony-www Tam na pewno wam pomogą :)

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Nazwa:
Email:

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć

SMF spam blocked by CleanTalk